Dogtrekking is een nieuwe sportdiscipline die canicross en oriëntatie raid combineert. De sport maakt het mogelijk om samen met uw hond de natuur te beleven. Deze dicipline wordt reeds in Oostenrijk, Italië, Polen en Tsjechië beoefend.

De Sirius Belgium Dogtrekking is ontstaan nadat enkele van de oprichters, waaronder onze erevoorzitter Jan Keuleers, in Oostenrijk hadden deelgenomen aan een Dogtrekking. Als fervente wandelaars, honden- en natuurliefhebbers, sloegen ze de handen in elkaar om een eerste editie te organiseren op 28, 29 en 30 september 2007 in Kortenberg.

Deze editie bestond uit een wandeltocht op vrijdag en zaterdag met een canicross op zondag als afsluiter. Slechts een handvol deelnemers behaalden op zaterdag de finish. De organisatoren hadden de smaak te pakken, en jaar na jaar groeide het aantal deelnemers.

Ondertussen kunnen we terugblikken op een aantal geweldige edities.Sirius wil een evenement creëren met een toffe familiale sfeer, waarbij de nadruk ligt op de samenwerking tussen mens en hond. We trachten maximaal 2 opeenvolgende jaren op eenzelfde locatie in België een prachtig parcours voor te schotelen.

  Het doel is een Dogtrekking te organiseren die mensen aanspreekt om een sportief   weekend door te brengen in de ongerepte natuur.  Het concept is eenvoudig: de teams, bestaande uit baas en hond, moeten via een

  aantal controlepunten, aangeduid door bakens op het terrein, naar de aankomst

  wandelen of lopen. De deelnemers kunnen vrij de weg kiezen tussen de verschillende controlepunten.

De totale afstand bedraagt tussen 50 km en 75 km verspreid over 3 dagen.

       De nacht brengen de deelnemers samen met hun hond door in de tent.Gedurende de drie dagen wordt het eten voorzien

door onze eigen catering. Op vrijdagavond kunnen

de mensen aanschuiven voor een spaghetti en

traditioneel worden de deelnemers zaterdagavond

getrakteerd op een heerlijke BBQ en als afsluiter zijn

er zondagnamiddag pannenkoeken.


Je kan individueel inschrijven (met één of twee honden)

of als groep (maximum 5 deelnemers waaronder minstens

één volwassene met minimum één en maximum drie honden).

Het parcours bestaat voor 90% uit bos- en veldwegen.


Keuleers Jan

 2007: In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

 Deze editie had twee verschillende overnachtingsplaatsen waarbij de tent  door de organisatie werd vervoerd van plaats A naar plaats B.

 Op zondag was er een canicross.


 2008: In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

 Deze editie had twee verschillende overnachtingsplaatsen waarbij de tent  door de organisatie werd vervoerd van plaats A naar plaats B.

 Op zondag was er een canicross.

 2009: In Saint-Hubert, camping Europacamp

 Saint Hubert met zijn bossen en dichtbegroeide gebieden, waar het zeer  moeilijk is om je te oriënteren.

 2010: In Saint-Hubert, camping Europacamp

 Saint Hubert met zijn bossen en dichtbegroeide gebieden, waar het zeer  moeilijk is om je te oriënteren.

 2011: In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

 Waar de vallei van de Ourthe mooie maar zeer zware uitdagingen biedt. De  deelnemers hebben hier afgezien. De doorwading die we voorzien hadden  was zeer succesvol en voor sommigen een natte belevenis. De foto’s  brengen de verhalen weer tot leven.


 2012: In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

 Waar de vallei van de Ourthe mooie maar zeer zware uitdagingen biedt. De  deelnemers hebben hier afgezien, deze editie hadden we echter 2  doorwadingen voorzien en dit was opnieuw een succes. De foto’s brengen  de verhalen weer tot leven.


 2013: In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de  zaal “Zum Steinemann”

 Onze 7de editie mochten we starten op de plateaus van de Oost-kantons,  een heel ander verhaal dan La Roche. Iets minder klimmen en dalen maar  je voelde het toch nog goed in de benen dat er een hoogteverschil was.

 2014: In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de  zaal “Zum Steinemann”

 Op onze 8ste editie mochten we heel veel nieuwe gezichten verwelkomen.  De nachtwandeling heeft enkele slachtoffers gemaakt met kleine  kwetsuren. Op zaterdag zijn er verschillende groepen (ook ervaren  Dogtrekkers) verkeerd gewandeld waardoor er op zondag een beperkter  aantal deelnemers is gestart. Gelukkig zijn de weergoden ons goed gezind  en mogen we de zondag afsluiten met de zon en een lekkere pannenkoek.

 2015: Dagwandeling te Willebroek

 Op 15 maart, onze 1ste Editie Dagwandeling: Met dank aan de Firma  FORLOG voor het ter beschikking stellen van hun parking. Het weer ‘s  morgens was een beetje aan de natte kant, gelukkig is het snel opgeklaard.  Maar de kou hebben we de hele dag moeten trotseren. Dit hebben we  gecompenseerd met lekkere verse soep en warme versnaperingen na de  wandeling. Deze dag werd ook de locatie meegedeeld voor augustus.

 2015: In Boeur, Houffalize, “La Ferme de la Folie”

 Op onze 9de editie hebben we allemaal gezweet dat het niet normaal was,  de temperaturen waren ons goedgezind dat we zelfs extra water hebben  moeten rondbrengen om de hondjes genoeg af te koelen.

 Op de middagpost hebben we zelfs een klein zwembadje klaar gezet.

 Een geweldige editie met maar liefst (een record voor ons) 93 deelnemers.

Mensen die nog foto’s hebben van vorige edities mogen deze altijd doorsturen naar foto@dogtrekking.be

Indien mogelijk, vermeld zeker het jaartal van de editie.


Een kort overzicht van de vorige edities


Ontstaan van Sirius Belgium Dogtrekking

 2016: Dagwandeling te Ternat/Dilbeek,

De dagwandeling was een succes, een mooie opkomst van 47 deelnemers en het weer was ook aangenaam. Onze 2de keer dat we dit deden en het was zeer geslaagd, een frisse maar zeer mooie dag. Ook kregen we nadien van een lokale bewoner uit Ternat een foto toegestuurd met de vermelding dat dit leuk om zien was dat de wandelpaden gebruikt werden in Ternat.

 2016: Van Saint-Hubert naar Espeler: “Trekken met de sleurhut, feesteditie”

Het moest speciaal worden en dat was maar het begin van een ideetje, waarom niet alle locaties af gaan die we al gedaan hadden. Van Saint-Hubert naar La Roche over Boeur tot in Espeler. Meer dan een jaar onderzoek: wandelroute, catering, tenten, vervoer en zoveel meer. Het bracht ons vele obstakels: één dag meer, geen vaste slaapplaats niet voor de deelnemers noch voor ons zelf en 85km wandelroute verspreid over maar 3 dagen. Met een aantal bange hartjes, vele mails en een waslijst aan gsm verkeer zijn we van start gegaan. De enorme opkomst hadden we niet verwacht, 40 à 50 deelnemers was onze schatting, maar het zijn er maar liefst 75 geworden.

Nu was het aan de weergoden en Ja hoor ze waren ons gunstig, zelfs in die maten dat we op vrijdag en zaterdag extra water hebben moeten voorzien en dat er “zwembadjes” klaar stonden voor onze trouw viervoeters, met temperaturen hoger dan 30 graden was dit zeker nodig. Het was zwaar voor de deelnemers en organisatie, alles elke dag verhuizen en maar enkele uurtjes slaap. Maar dit was voor ons allemaal de moeite waard, om jullie leuke reactie en complimenten hierna te mogen ontvangen. Natuurlijk hadden we ook nog enkele leuke extraatjes: 2 deelnemers en één hond mochten we een leuk aandenken geven omdat zij alle 10 edities hebben uitgewandeld én we mogen met trots ons eerste huwelijksaanzoek meemaken. Wat was het een buitengewoon, zeer warm, fantastisch, leuk, onder vrienden geslaagd weekend.© Sirius Belgium Dogtrekking 2018                                               info@dogtrekking.be

Welkom

 2017: Dagwandeling te Zemst:

 De dag begon zeer fris met een guur windje, maar naarmate de middag er aankwam begon het zonnetje haar warmte af te geven en was de rest van de dag zeer zonnig en aangenaam. De opkomst was weer een succes en onze deelnemers zijn elk jaar aan het toenemen. Zelfs uit het buitenland komen ze voor een dagje te wandelen met ons of zou het voor de soep geweest zijn die ze op de middagpost kregen voorgeschoteld. Het waren 68 deelnemers verdeeld over 3 groepen en ze hebben er een kleine 15 Km gedaan. Voor onze trouwe deelnemers is dit een oefen wandelingetje rond de kerk.


Tot in Augustus.

En blijven oefenen, we hebben weer pittige kilometers voorzien. 2017: In Meeuwen-Gruitrode

 2007 Kortenberg 2008 Kortenberg 2009 Saint-Hubert 2010 Saint-Hubert 2011 La Roche 2012 La Roche 2013 Espeler 2014 Espeler 2015 Willebroek 2015 Boeur 2016 Ternat 2016 10de Editie 2017 Zemst
Algemeen Evenementen Inschrijvingsformulier Kaartlezen Reglement Sponsors Contact

 2018: Dagwandeling in Hoeilaart / Groenendaal